Kommer kd lämna ateisten Reinfeldt?

Ska homosexuella få gifta sig i kyrkan och få samma sociala status som heterosexuella par? Nej, anser kristdemokraterna och lyfter fram en mängd olika starka argument. Som det ser ut idag kommer moderaterna köra över kristdemokraterna, som hotar göra detta till en samvetsfråga. Däremot vill kd inte gå ur Alliansen på grund av detta, vilket innebär att de avsäger sig makten att protestera.

Hur väljarna kommer att reagera på kd:s sätt att avsäga sig ansvaret att protestera återstår att se.

På så vis får de gå med hedern i behåll, och förhoppningsvis kan de politiker som resonerar enligt en vinna-vinna terminologi anse att frågan redan är avgjord och att kristdemokraterna bör kompromissa. Men, hur självklart är det egentligen det att frågan redan är avgjord när media och en statsägd lobbygrupp gjort frågan om homosexuella äktenskap till en kampanj som omfattar en begränsad del av befolkningen?

Ja, det är lätt för ateisten Reinfeldt att ställa sig bakom en samkönad äktenskapslagstiftning. Nu driver han frågan värre än vänsterpartiet. Med vilket mandat gör han det? Om väljarna sviker kd i nästa val för att de inte valde att använda sin makt just nu i syfte att stoppa förslaget med alla medel, så kommer förmodligen kd förlora en mängd väljare som gillar deras familjepolitik.

About these ads