Folklig kommunistisk järnbur krackelerar

Dickey Chapelle
Fidel Castro sitter med sin ständiga följeslagare Celia Sanchez. Till vänster om Castro sitter Vilma Espin.

Den 81-årige kubanske generalen Fidel Castro avgår som president.

Fidel förväntas efterträdas av sin 5 år yngre bror Raul.

Tidigare analyser har visat att om Fidel Castro avgår som president och befälhavare så inträffar inga större politisk förändringar så länge han är i livet – och att verkligheten därefter är endast spekulationer. Det kan vara svårt att acceptera för en demokratisk frihetsivrare, men just nu är situationen sedan ett halvt sekel mycket svår i Kuba.

Den påtagliga skräcken för politiska förändringar i Kuba ger varken rum för nytänkande eller folklig kreativitet. Antagligen kräver denna kommunistiska järnbur först frånvaron av sin arkitekt och upphovsman som lagt beslag på folkrevolutionen, vilket är ett annat kraftfullare ord för politisk förändring.

Den politiska förändringen som är önskvärd och nödvändig är att Kubas befolkning får demokrati och allt vad det innebär. Idag åtnjuter de ett stilla kaos i en diktaturregim där många maktlösa besökande politiker och präster solat sig i glansen. Hur ömsint järnburens arkitekt än varit så har han aldrig kunnat ersätta de demokratiska verktyg som idag är beprövade som funktionella.

About these ads