En hemlös liberal med politiska illusioner


Johan Norberg är upprörd:

Tro mig, alliansen har inte en aning om vad det är de har ställt till med när de har drivit igenom denna gamla (s)-idé.

Faktum är ju att idén har representation i en ny militär och civil hotbild som helt klart har behövt uppdateras. FRA-lagen erbjuder regeringen att göra motstånd för att försvara demokratin.

Sedan att liberalerna medvetet valt att skjuta in sina illusioner i politiken är i sig ett misstag. Skiljelinjen har gått mellan värdenihilismen och dess ingångar i vänsterrörelsen och liberalismen, vilket även återspeglar sig i bloggosfären där vänstern och liberalerna har samsats om utrymmet i rubrikerna.

Nu när Sverigedemokraterna får 3,9 i en SIFO-mätning blir det tydligt att värdenihilismen är ett problem för svenska folket. Här har kristdemokraterna ett tydligt ansvar att visa att värderingar har vikt, men även andra partier med värdekonservatism är välkomna att skjuta fram sina positioner.

Jag får stöd för min analys av självaste Göran Greider som skriver i Metro:

Elfte-septemberhändelserna bidrog också till att knäcka den vänstervåg som började ta form under nittiotalets sista år. I snart tio års tid har nog många med mig haft en känsla av att vi levt i ett slags permanent krigstillstånd: den mesta samhällskritiken har ställts in. Men så, under de senaste veckorna, är det som om kedjorna lossnat på allvar: Plötsligt full proteststorm mot den nya avlyssningslagen.

Men, Sverige behöver uppdateras. Det går att tekniskt också skydda integriteten, vilket många missar.

Missar är kanske fel ord. Snarare utnyttjar för att skjuta fram sin egen position i ett missförstått landskap.

About these ads

6 thoughts on “En hemlös liberal med politiska illusioner

 1. Tobias Lindgren skriver:

  ”Här har kristdemokraterna ett tydligt ansvar att visa att värderingar har vikt”.

  Detta har kd misslyckats kapitalt med. De kanske behöver en paus utanför riksdagen, precis som miljöpartiet, för att komma tillbaka senare.

 2. Tobias,

  kd uttrycker sina åsikter, men det är inte lätt att få gehör för en fullständig värdekonservativ politik om de flesta väljare finns i mitten. Det problemet lär sd också ha om de kommer in i riksdagen. Då kommer samarbetet rikta in sig mot mitten för att attrahera flera väljare. Det är ju så den politiska kartan ser ut i dag. Inget parti klarar sig ensam. Därav en Allians.

 3. Tobias Lindgren skriver:

  Men vissa kd:are accepterar numera helt och hållet Sveriges abortgräns på 18 veckor, vilket är högst i Europa, och en del i partistyrelsen är för homoäktenskap. Är det vara i ”mitten”? Jag förstår inte riktigt vad kd då gör i riksdagen. Inte heller är de invandringskritiska eller står alltid upp för kristna värderingar utan vurmar för islam, som är ett mycket stort hot mot kristendomen.

 4. ”Vissa”: ja, men inte ”alla”. Det är stor skillnad. Många har personliga åsikten att abort är mord, men förstår att det är svårt att politiskt förverkliga detta. Här ger många ”ja-till-livet”-anhängare upp för lätt upp inför en liberal partiledning. Men, motståndet är fortfarande för stort för att vissa inom partiledningen ska få igenom sina krav för homoäktenskap.

  Jag tror mycket ytterst handlar om profilfrågor. Sd har ju samma problematik. Ni vill ju framstå som toleranta svenskar, eller?

  Dessutom får partiledningen gehör för sin linje på olika stämmor. Sådan är demokratin, men det betyder ju inte att den personliga åsikten förändras. Snarare att den får vänta i fram tills det finns någon slags potentiell öppning.

  Invandringspolitiken är ju gemensam med fp, där krav finns på språk och samhällskunskap men också att invandrare ska få arbete. Det är devisen, men att gå emot den generösa invandringspolitiken har ju övergetts.

  Det finns c:a 250-300 000 muslimer i Sverige. Många av dem har värdekonservativa värderingar som liknar kd. Den ingången har ju alltid funnits, även om det finns stora skillnader gentemot Islams syn på rättigheter och friheter. Det är heller inte många inom kd som går emot FRA-lagen som öppnar upp för stärkt säkerhet ifråga om (främst samarbete med) terrorismen.

  Idag har Sverige uppemot 1,3 miljoner invandrare. Vad ska de ha för nationell identitet?

  Mvh

  Peter

 5. Tobias Lindgren skriver:

  Nej, den senaste officiella siffran över antalet muslimer är 500 000 stycken, och det har gått flera år sedan dess, så den dagsaktuella siffran ligger mellan 500 000 och 600 000. Det var kd som förstörde alliansens förslag om skärpt anhöriginvandring genom att få in ett krav på att det endast gäller i fyra år, vilket gör att ”skärpningen” blev ett skämt. Jag tycker att du underskattar islams hot mot kristendomen och kristna. Hur ser de kristnas rättigheter ut i muslimska länder till exempel? Läs gärna denna debattartikel:

  http://www.sea.nu/nyheter/nyhet.asp?id=156

 6. Jag tog i alla all inte i med siffrorna, men ja, du har rätt, de är många. Det tror jag vi kan komma överens om. Jag har inte bakgrunden till varför kd valde att sätta en spärr på 4 år, men som Maud Olofsson (c) sa idag, så är maktskifte en sak och värderingsskifte en annan sak. Många av förslagen bottnar i gamla beslut och Alliansen har valt att gå sakta fram – och rent av valt att motsäga sig själv. Förhoppningsvis kommer även ett värderingsskifte. Men, FRA-lagen kommer ge mer besked om terrorister. Men, nationell identitet, vad är det för sd? Vad är en svensk?

  Men, som sagt, Mats Tunehag har jag faktiskt en gång träffat. Han är duktig debattör. Han har rätt, Europa sover, men valet står mellan ökad kontroll. Det finns ett stort motstånd till det. Sedan har Storbritannien sin koloniala historia som sätter käppar i hjulen. Men, Islam är en av de större religionerna i världen, vilket gör att det är svårare att bortse från som hinduism (Indien) och buddism (Kina, Tibet). Även muslimer ska få sina andliga rättigheter i ett demokratiskt samhället.

  Anledningen till att Islam blir hanterat på ett fördelaktigare sätt än andra är att det är en monoteistisk religion. Sedan har de en kultur som kommer krocka med vår – vilket jag tycker är bra.

  Hur de ska se ut och låta är en sak, men att det leder till att vi svenskar måste skylta våra egna värderingar tycker jag endast är bra. Det globala leder onekligen till det lokala och i det lokala finns svenska värderingar.

Kommentarer inaktiverade.