Well, it’s hard to be a gambler…

Igår förklarade Fredrik Reinfeldt inför P1:s Studio Ett-lyssnare att han inte tänker regera med SD. Tydligheten är klar:

Jag kan inte tänka mig att regera med Sverigedemokraterna, och jag tror inte att det finns en koppling mellan invandring och neddragningar i skola, vård och liknande vilket vissa tror. Sverige behöver mer arbetskraft i framtiden, och vi måste bli bättre på att se till att de som kommer hit får jobb.

Lyssna gärna på ”den lyssnande statsministern” som beskriver Reinfeldts storebrorsmentalitet och tidigare ödmjuka kringresande i partiet med tydliga önskemål att bli partiledare.

Dagens människor som längtar efter arbete och känner att det är svårt att komma ut på arbetsmarknaden har en lång resa framför sig.


Tomas Tobé som sitter i Arbetsmarknadsutskottet tror på ljusare tider om några år:

Ett generationsskifte som saknar motstycke väntar. Situationen innebär fantastiska möjligheter för nästa generation, men också samhällsutmaningar.

Visst, det är tufft i dagsläget. Därför är det viktigt att göra trösklarna till arbetsmarknaden ännu lägre. Då genom att ge arbetsgivare särskild gräddfil på arbetsförmedlingen, generationsjobb på ett år för de under 30 år och uppmuntran av lärlingssystem. Just nu ser det ut som Alliansen fortfarande leder jobblinjen.

Nervositeten stiger inför blockpolitiken. Både PP som visat att de kan driva integritetsfrågan och vinna förtroende, SD likaså med sin kritik i flyktingfrågan och F! med kvinnofrågan. De etablerade söker alternativa konstellationer. Med tanke på hur EU styrs kan Sverige i worst case scenario få en ny blockpolitik – en för de gamla och en för de nya. Då likt bloggosfären och gammelmedia.

Kent Persson Tomas Tobé

About these ads