Som handen i handsken för oss nordbo

USA:s president Barack Obama har hämtat Nobels fredspris i Oslo. Just tidpunkten har kritiserats både gällande hans tid i ämbetet och USA:s pågående krig. Ändå känns det väldigt bra att det var just Obama. Hans tal var genomtänkt och finns i sin helhet på Vita huset. Själv fastnade jag för detta:

For if we lose that faith — if we dismiss it as silly or naïve; if we divorce it from the decisions that we make on issues of war and peace — then we lose what’s best about humanity. We lose our sense of possibility. We lose our moral compass.


Och:

Clear-eyed, we can understand that there will be war, and still strive for peace. We can do that — for that is the story of human progress; that’s the hope of all the world; and at this moment of challenge, that must be our work here on Earth.

Hjärtliga gratulationer Obama!

Talet och det ursäktande beteendet passade som handen i handsken för oss nordbor. Det ska bli spännande att se hur det går i Köpenhamn, vilket han också nämnde i sitt tal.

It’s also why the world must come together to confront climate change. There is little scientific dispute that if we do nothing, we will face more drought, more famine, more mass displacement — all of which will fuel more conflict for decades. For this reason, it is not merely scientists and environmental activists who call for swift and forceful action — it’s military leaders in my own country and others who understand our common security hangs in the balance.

Det är i princip väldigt starka ord, vilket visar att president Obama kommer ro hem Köpenhamn med seger. Det är också intressant att se vad han kommer att godkänna i Köpenhamn.

Med tanke på hans installationstal när han blev USA:s 44:e president nämnde han klimathotet bland de första politiska frågorna. Det är också unikt, vilket visar behovet av USA:s ledarskap i världen.

Nu sitter väl de europeiska ledarna och funderar hur de kan toppa USA. För golvade lär de nog inte vilja bli i Köpenhamn.

På New York Times artikel finns en video för den som vill se hela talet.

AB DN Expressen 1 SvD 1

About these ads

One thought on “Som handen i handsken för oss nordbo

Kommentarer inaktiverade.