När Alliansen ror hem skeppet i land

ALLIANSEN har haft sin pressträff om jobben på Liljeholmens färgfabrik idag. En symbolisk plats där företagsamhet och yttrandefrihet gått hand i hand med diskussioner om familjeuppfostran sedan början av 1800-talet.

Här presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt kommande mandatperiods siffror. En fortsättningspolitik på det redan påbörjade. Om allt går bra kommer Alliansen satsa 44,8 miljarder. Fortsätter ekonomin att svaja landar siffrorna på 12,8 miljarder. I den sista klumpsumman ligger fortsättningspolitiken, och i den första investeringarna.

En ganska smart uppdelning.


Samarbetet utvärderas
Så här i valtider kommer Alliansen att utvärderas. Att Reinfeldt summerar samarbetet som att ”vi är väl sammansvetsade” handlar om att fokusera på lösningar än den gräl- och klagopolitik som dominerat det politiska klimatet i decennier.

Från passivitet till aktivitet
Själv är jag nöjd med kristdemokraternas insatser under valperioden. Arbetslinjen har stärkts och många människor har fått hjälp att bli mer aktiva än passiva. Många har dock vant sig vid att bli bidragsberoende och här finns mycket av fyrkantigt tänkande hos myndigheter som glömt bort helhetsperspektivet. Tidigare har helhetsperspektivet handlat om att använda sjukförsäkringen som ett sätt att fortsätta få en hög ersättning utan att arbeta. Alliansen har bara rört vid problemet.

Stå på egna ben
Här finns det massor av arbete kvar. Inte bara i systemfelen, utan även hos oss själva. Individen är inget helgon, utan behöver lära sig att stå på sina egna ben. Det är samhällets ansvar att stödja individen att hitta de verktyg som passar individen själv. Det är här jobbcoacherna gör ett strålande jobb då de samtalar med människor och lyssnar in till deras behov för att lära dem att tro på sig själva och sin egen framtid.

God självkänsla
Det börjar i tidig ålder. Ju förr desto bättre. Att förstå vad en god självkänsla är handlar inte främst om goda uppväxtvillkor. De yttre omständigheterna har föga att göra med en god självkänsla. De kan hjälpa en människa att ha gott självförtroende, men de kan ändå känna att de har ett bottenlöst hål inom sig själva som de behöver fylla med diverse otyg.

Individualism för mig
Min individualism handlar mycket om att acceptera buspojken i mig. Han kvalificerar sig säkert till dålig impulskontroll och överaktivitet, men för mig är det som glada ben på en grön äng. Livsglädjen. Inom vetenskapen kallar det för att systemet koloniserar livsvärden, men jag tror det är viktigt att ge buspojken i mig utrymme även i en konform och perfektionistisk miljö som riksdag och regering. Här tycker jag Göran Hägglund är en förebild i iPhone-appen ”Göran säger”.

Humor och glädje går det aldrig få för lite av.

Ibland blir det alldeles för mycket tal om systemvärden framför livsvärden. Här är Alliansen bästa förebilden.

About these ads