En ostbåge för mycket

ÅTERIGEN är försäkringskassan ute och cyklar i sina bedömningar om enskilda behövande människors arbetsförmåga. Trots att arbetsledaren och läkaren rekommenderar vila så är det försäkringskassan som vill att en gravid mamma ska arbeta. Hon säger till Aftonbladet:

Magen är för tjock för min arbetsplats. Jag får sitta som en ostbåge.

Det här är helt enkelt en ostbåge för mycket för försäkringskassan. De behöver banta sin felbedömningsförmåga. Själv blir jag upprörd varje gång jag hör eller ser människor blir felaktigt behandlade. Jag är glad för att Rosita Rylander får stöd av sin omgivning, men är besviken på försäkringskassan. Här har Ulf Kristersson en myndighet att hantera som helt hamnat på villovägar i fråga om solklara fall.

Sedan går det se detta helt annorlunda.


Annan bedömning
Det är också viktigt att väga in i en bedömning. GP:s Malin Lernfeldt skriver:

De pengar som hon – trots att hon mycket väl kan använda sig av sina föräldradagar – vill krama ur staten är pengar som annars kunde gått till någon som verkligen behöver dem.

Det är något som jag också tänkt på och skrivit om i flera inlägg där jag dividerat för- och nackdelar. De som följt mig i frågan har säkert upptäckt att jag kört både på och av vägen flera gånger, vilket jag tror beror på att sjukförsäkringsfrågan har flera olika perspektiv och inrymmer så många olika tolkningar. Här är det staten som ytterst har tolkningsföreträde. Det ska bli intressant att se om gränsen förflyttas, eller om det blir en åtstramning.

Hjärtsjuk i tuff spiral
Även i Dalarnas Tidning dyker hjärtsjuke Lars Blomqvist upp som ett misslyckat försäkringsfall. Det är heller inte ovanligt att bli motarbetad av både försäkringskassan och sociala myndigheter.

Halvdöd ideologi
Här behövs kristdemokratisk ideologi i Sverige. En del kristdemokrater tycker att ordet ”krist” ska strykas bort från ”demokraterna”. Själv är jag skeptisk – och tänkte därför påminna mina läsare med en del bibeltolkningar: Kristus själv ”botade alla”. Idag är landstinget en del av denna filosofi. Dessutom pekade han på den barmhärtiga samariten goda exempel när det gäller att visa omsorg. Då efter att han fått frågan ”vem är min nästa”. De som passerade utan att hjälpa en misshandlad medmänniska var två personer som i det dåtida judiska samhället hade tolkningsföreträde och levde på skattepengar. Den barmhärtiga samariten saknade tolkningsföreträde och symboliserade utanförskapet i det judiska samhället. Själva andemeningen i budskapet är att visa omsorg och peka ut den som handlade rätt. De som handlade fel föll på sitt eget grepp – likt försäkringskassan.

About these ads

One thought on “En ostbåge för mycket

 1. Anna skriver:

  Det blir lätt onyanserat med dessa gnäll-artiklar i media. Ibland ligger det något vettigt bakom, ibland inte.

  Jag tycker i alla fall att arbetsgivaren borde stå till tjänst med ett höj/sänkbart bord i det här fallet! Att man inte når bordet är ju ingen ursäkt när det finns höjbara bord och bra ergonomiska stolar speciellt avsedda för detta bruk.

  Men det känns som att arbetsgivaren hellre vill bli av med henne än tvingas investera 10-20 000 spänn i bra utrustning!

  Sedan ska man också skilja på havandeskapspenning och sjukskrivning. I det här fallet var det h-penning hon försökt få, vilket är en ersättning som man får om jobbet är fysiskt farligt, utan att man måste vara sjuk.

  Om hon alls har försökt sjukskriva sig och fått avslag från f-kassan förtäljer inte artiklarna, så jag upplever det som att problemet är det vanliga: vi får bara halva historien, men ska tycka synd om människan ändå!

Kommentarer inaktiverade.