Fredrik Reinfeldt 72 procent

Likheterna mellan Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna blir tydligaste i Aftonbladet/Sifos mätning av partiledarnas förtroende:

Den yngsta väljargruppen är, inte helt oväntat, Göran Hägglunds akilleshäl.

Unga män under 30 år är den grupp som Åkesson har störst förtroende hos.

Inte helt oväntat får Fredrik Reinfeldt 72 procent av förtroende. Maria Wetterstrand som avgår till våren får 57 procent som tröstpris för att söka nya jobb. Likaså Peter Eriksson med sina 33. Göran Hägglund får 29, och blir slagen av både Maud Olofsson med 34 och Jan Björklund med 35, men slår Mona Sahlin (27) och Lars Ohly (20) och Jimmy Åkesson som får 10 procent.


Skatter och klen tröst
Hyllningarna till Fredrik Reinfeldt är naturligtvis på sin plats. Johan Ingarö skriver:

Hans skattesänkningar har gett mer i plånboken för vanligt folk än vad några LO-fack har lyckats förhandla fram, och samtidigt är statsfinanserna urstarka, finanskrisen exemplariskt skött med extra pengar till kommunerna, samtidigt som statsskulden fortsätter krympa.

Jonas Morian skriver också:

Att [moderaternas] starka stöd går ut över allianskollegorna Kristdemokraterna och Centerpartiet – som båda rasat rejält jämfört med valresultatet (och enligt Skop hamnar under 4-procentsspärren) – är en klen tröst för (S).

Faktum är ju att flera företrädare inom LO röstat på moderaterna för att de fått mer pengar i plånboken.

Förebilder
Själv har jag inga problem med att det går bra för moderaterna. Jag ser både Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Per Schlingmann som inspirationskällor till mitt eget politiska hantverk. Visst ser jag likheter mellan Fredrik och Filippa som i kungaparet William och Kate som bloggkollegan Fredrik Antonsson brukar greppa. Trots att Sverige har ett kungapar så är just pardynamiken mellan Fredrik och Filippa värd att respektera och hylla. Här upplever jag att Fredrik och Filippa visar att deras relation har mer innehåll än tomhet. Något unikt och enastående.

Oppositionen utbytt
De rödgröna står inför en spännande utveckling. Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson försvinner till våren. Även Lars Ohly tror jag kommer bytas ut.

Fredrik Reinfeldt 72 procent.

Bloggar
Tokmoderaten, Thomas Böhlmark, Kent Persson, Lena Sommerstad, Peter Andersson

About these ads

One thought on “Fredrik Reinfeldt 72 procent

Kommentarer inaktiverade.