Vågar vi tro på talanger som Borg, Zlatan och Jobs?

Finansminister Anders Borg har låtit sig bli intervjuad av DN vid tre olika tillfällen. 20 minuter, 45 minuter och 15 minuter. DN har hjälpt oss att förstå människan lite bättre. Kortfattat. Anders Borg bor i sörmländska skogen strax utanför Katrineholm. Nära hans hustru Sannas hemtrakter. Redan här avslöjar han att hon har initiativet till bostadsort.

Vi veta lite mer om vår finansministern person. Något som vi inte blivit bortskämda med. Som att journalisterna tycker att han är för stor för Sverige. Att han är rak och ärlig. Föga inställsam. Att han tror på Jesus till den grad att han har en modern ikon på honom på arbetsrummet, men han går inte till kyrkan. Säkrast så. Både kristdemokraterna Mats Odell och Ebba Busch har blivit negativt förknippade med de kyrkor de värdesätter/at på fritiden.

Vi får också veta att Borgs mamma var hemma under hans uppväxt och bakgrunden till hans feministiska ställningstagande. Sina två tvillingdöttrar.


Det vi vet är att han har hög arbetskapacitet och rivigt humör. Inte lika ovis i relationer som Steve Jobs, men lika medveten om att det finns mycket energi i humörsvängningarna och att de kan göra nytta. Steve Jobs skapade NeXT efter att ha fått sparken från Apple och kom på ett nytt sätt att programmera. Objective C. Detta i slutet av 1980-talet som nu lagt grunden för iPhone, iPad och OS X Lion.

Sedan är Anders Borg både omtyckt och älskad, men har också en asocial sida där han är udda. Något som han säkert delar med andra stora personligheter som värdesätter sin egen talang. De förstår att talangen är till för högre syften än deras egna behov och deras ego.

Ryggontet finns där vilket får honom att träna tre dagar i veckan i finansdepartementets källare. Ett sjukdomstillstånd som förhoppningsvis inte blir värre och värre med åren, utan bättre. Här kan Jesus alltid göra lite under.

Till skillnad mot Håkan Juholt så är fackföreningarna öppna gentemot honom. Anledningen är att Borg vill underlätta ett samförstånd mellan arbetsmarknadens parter. Avtal som bland annat leder till till att ungdomar får bättre fotfäste på arbetsmarknaden. Det går som bekant inte slopa LAS via lagstiftning utan att komma överens med fackföreningarnas solidaritetskänsla för framtidens arbetare.

Politiskt så har jobbskatteavdraget ställts in för 2012. Finanskrisen står vid dörren. Istället ska integrationsfrågor lyftas fram, vilket i praktiken innebär utökat samarbete med miljöpartiet liksom det tidigare nämnda, ungdomsarbetslösheten.

Nu lite om talanger. De behövs onekligen i vårt samhälle. Flera som Borg och Zlatan eller varför inte Parnevik. Rebeller på olika sätt, men som gett samhället mer än vad deras egna behov fodrar. Den sistnämnda har som sagt hämtat hem en del.

Det är här det är viktigt med en själ ren från girighet och lättja. För gott om exempel finns det.

Men, en talang växer inte på träd – som pengar är tillverkade av – utan i människors hjärtan. Förhoppningsvis blir 2012 ett år fullt av människor som hittar just sin egen talang och börjar tro på sig själva. Som tar ett nederlag som en ny start för något nytt. Som vågar stå upp mitt i krisen.

Kanske har Sverige mer och mer blivit ett land som vågar tro på talanger.

About these ads