Leda och låtas ledas

Nu har Mats Odell lämnat posten som gruppledare för kristdemokraterna. Det beskedet lämnade han igår.
- Jag tror att det bästa för gruppen nu är att få en omstart med en ny gruppledare, säger Odell.

Nu fanns förhoppningen in i det sista att vara kvar som gruppledare. En särskild omröstning i riksdagsgruppen som DN läckte ut visade på 50/50 där Hägglund fick öppet mål att avgöra med sin utslagsröst. Så det var bara för Mats Odell att retirera från posten som gruppledare. Lagom till dagens möte med riksdagsgruppen.

Själv är jag förvånad över att Mats Odell hade så starkt stöd i riksdagsgruppen. Med tanke på att flera ledamöter är invalda av starka kristna minoritetsgrupper så är det mot den bakgrunden förståeligt.

Nu finns ett positivt undantag och det är Caroline Szyber som tidningen Tro och politik fått en intervju med. Hon är som sagt HBT-vänlig.

Lars Adaktusson tycker att det inte är lätt att vara kristdemokrat när partiledningen byter fot i steriliseringsfrågan. Adaktusson skriver:

Oavsett vad man tycker i sakfrågan inger det respekt att våga lyfta fram viktiga etiska frågeställningar i den politiska debatten, att inte styras av mediala förenklingar och flyktiga opinionstal. När då KD:s partiledning kastar loss från den egna politiken och via Dagens Nyheters debattsida meddelar att partiet nu byter åsikt, försvinner den respekten som ett höstlöv i vinden.

Nu tror jag det är viktigare att se till den enskilda människan. Så länge hon inte skadar andra så får han eller hon göra vad de vill med sin kropp – inom ramen för mycket självdestruktivt beteende. Här är vi människor oftast maktlösa – och så tror jag det ska vara.

Nu har jag lärt mig mycket genom att acceptera olika brister hos människor – tillfälliga eller av permanent karaktär. Sidoeffekterna av en bredare förståelse har varit många. Jag har kommit nära andra och mig själv. Att jag lärt mig acceptera det omöjliga och därmed fått gåvan att fokusera och koncentrera på mig själv – och försöka göra skillnad på riktigt. Visst, jag är inte felfri, men att låta frustrationer gå ut över andra är sällan bra, men det händer ibland. Ibland är bättre än ofta och ofta är definitivt bättre än att leva i kronisk frustration över vad andra gör eller inte.

Som sagt, en dålig dag kan vi alla ha. När det kommer till kristdemokraterna är det tydligt att det finns olika röster. Här kan vi alla lära oss något. I en demokrati är det viktigt att minoritetens röst också blir hörd och får avgöra majoritetens starka vilja. Bli respresenterad och hörd. För det kräva det mycket tro.

Igår spekulerade Dagens Opinion om vem som skulle bli gruppledare. Anders Andersson eller Emma Henriksson?

Precis i skrivandets stund meddelar riksdagsgruppen att det blir Emma Henriksson. Anders Andersson blir vice. I gruppstyrelsen finns Yvonne Andersson och Mats Odell.

Grattis Emma!

Media: SVT, DN

About these ads