Kuppmentalitet präglar sjukförsäkringen – vad tycker Löfven?

Onekligen så är Alliansen en minoritetsregering och den massiva kritik som kommit mot reformerna inom socialförsäkringen har fått oppositionen på fötter. Det här var förre partiledaren för socialdemokraterna, Håkan Juholts verk, där han med sin kuppmentalitet skapade kompromisser med sverigedemokraterna – och som nu fick ta ett steg in i den politiska värmen. De ska helt enkelt kramas ihjäl av socialdemokraterna, som lika gärna kunde sitta i regeringen tillsammans med sverigedemokraterna i frågan om socialförsäkring.

Nu framstår de till och med mindre våldsamma än övriga européer, vilket s-märkta statsvetaren Ulf Bjereld påpekar. 14 procent av sverigedemokraterna tror på våld som legitimt medel för att uppnå politiska mål medan siffran är 36 procent bland nationaldemokraterna i Europa. Nu vet vi att verkligheten sällan låter sig kartläggas i siffror. I Norge räckte det med en person, Anders Behring Brevik, legitimerade våld för sig själv för att uppnå politisk mål.

Det är naturligtvis en farlig väg socialdemokraterna slår in på om de låter kuppmentalitet tvinga regeringen att backa i deras reformpolitik under en mandatperiod. Frågan är var Stefan Löfven står. Just nu verkar socialdemokraternas riksdagsgrupp vara inne på Juholts politiska spår. Här kan Löfvens tystnadsstrategi som senaste tiden vunnit trovärdighetspoäng och positiva opinionssiffror snart vara ett minne blott.

About these ads