Löfven påminner om Tony Blair


Det är länge sedan socialdemokraterna hade framgångar. Det har länge varit dystra toner i opinionsmätningarna. Det lyfte för Mona Sahlin, men bara några månader innan valet 2010 så svängde opinionen. Det var för att socialdemokraterna var alltför splittrade internt och kraften att lägga fram konkreta förslag saknades.

Nu vänder vinden igen. Finansminister Anders Borg har signalerat att det inte blir något nytt jobbskatteavdrag. Det är samma signal som Stefan Löfven skickar. Nu tror jag Magdalena Andersson må vara kompetent, men jag tror hon är på tok för svag för att möta Anders Borg. Däremot tror jag att Stefan Löfvens lugn och patos kan mätas med Fredrik Reinfeldt, som förlorat det familjära stödet från Filippa i det offentliga rummet med vackra leenden och bilder om kärnfamiljen. Något som varje politiker vet är ett säkert kort för att övertyga väljarna. Nu har Reinfeldt gått i samma spår som Göran Persson som ändrat på familjebilden i maktens mest intima korridorer.


Mätningen visar också att Alliansens mindre partier backar, vilket också lär göra sitt i de interna samtalen på samordningskansliet. Varken folkpartiet, centern och kristdemokraterna tjänar på samarbetet med Alliansen, eftersom moderaterna slukar väljarna. Nu när de själva förlorar inför socialdemokraterna så lär det bli nya disciplinära påföljder för att få rätning i leden.

Enheten i Alliansen är något som moderaterna tjänar på. Det har opinionsmätning efter opinionsmätning visat. Väljarna går inte till Alliansens mindre partier utan går främst till moderaterna, där de gamla socialdemokraterna kan känna sig hemma i maktutövandet. Nu har Fredrik Reinfeldt länge fått känna sig ohotad, då för att han haft både Borg och Per Schlingmann vid sin strategiska sida. Det är också något som Löfven saknar.

Samtidigt får vi inte glömma bort att det är mitt under finanskrisen som socialdemokraterna vinner i opinionsstöd. Är det samma gamla bidragspolitik de vill presentera? Eller samma gamla tysta politik, utan lyssnande, bara för att cementera gammal politik?

De huvuddrag som Stefan Löfven har utformat genom sina uttalanden visar på att han står med båda fötterna på jorden. Ändå är det långt kvar till nästa val och fram till dess behöver socialdemokraterna leverera relevanta lösningar – för det är skillnad att vara i opposition och i regeringsställning.

Samtidigt så påminner Stefan Löfven mycket om Tony Blair, som saknade all tänkbar erfarenhet inom politiken innan han slog upp dörrarna på Downings Street 10. Det var å andra sidan väljarna som lyssnade till honom eftersom han både var självsäker, andades tillförsikt och mod i sin politiska vision som han ville förverkliga i det brittiska samhället. Frågan är om socialdemokraterna är mogna nog att följa sin ledare?

Media: SvD, GP

2 thoughts on “Löfven påminner om Tony Blair

  1. Anders skriver:

    Sossarna hatar oss som inte valt den lätta vägen genom livet utan tagit studielån, jobbat stenhårt och skaffat oss erfarent. Sossarna vill straffa oss genom att konfiskera våra löner och dela ut till lata och avundsjuka sosseväljare som ständigt skränar efter skattehöjningar och omfördelning.

    Men hatet är ömsesidigt, vi glömmer inte vad ni socialister står för och vad ni vill. Jag svär på att ni skall förlora på att höja skatterna, jag kommer göra ALLT för att minimera skatten, flytta utomlands, jobba mindre, omfördela till pension. Ni skall inte få mina pengar, parasiter!

Kommentarer inaktiverade.